Facebook

Akcelerované mobilní stránky a jejich využití - zrychlete váš web pomocí AMP!

15.03.2019 | Jan Rybařík

Akcelerované mobilní stránky (Accelerated Mobile Pages – AMP) se bez nadsázky dají považovat za malou revoluci v mobilním vyhledávání. AMP představují technologii, díky jejímuž použití dochází k rychlejšímu načítání webových stránek a ze statistik Googlu vyplývá, že weby upravené na verzi AMP se načítají zhruba 4 x rychleji než ty klasické. Navíc je jejich datová náročnost v porovnání s původní verzí webu cca 10x nižší. To jsou bezesporu údaje, které vzbudí pozornost nejednoho majitele webových stránek, nemyslíte?

AMP zkrátka vše urychlí

Existuje hned několik důvodů, proč se klasické weby otevírají na mobilních zařízeních poměrně dlouho. Uživatelé jsou jednak obvykle limitováni rychlostí mobilního připojení, ale také výkonností svého mobilu. V případě připojení přitom nejde pouze o jeho rychlost. Svou roli hraje rovněž latence. Například u webu, který pro svoje načtení potřebuje 10 zdrojů (externí css, javascripty atd.) si musí prohlížeč v mobilním telefonu každý z těchto zdrojů stáhnout. Jestliže se připojíte na 3g síť s průměrnou latencí připojení okolo 300 ms, pak pouhé stažení zmiňovaných 10 zdrojů trvá asi 3 sekundy. V případě EDGE připojení může jít dokonce o více než 6 sekund.

S tím se však AMP dokáže vypořádat a zvýšit komfort uživatelů webu tak, že vše urychlí!

V čem tedy výkonnost AMP webů vlastně spočívá?

Není to v podstatě nic komplikovaného. Nejzásadnější přínos AMP spočívá v Javascriptech (JS). AMP JS Library se skládá ze skutečně minimalistických JS umístěných v CDN. AMP dokument si je pokaždé stahuje asynchronně. Mobilní prohlížeč tedy nečeká na stažení a tak neblokuje vykreslení celého webu.

Umístění zdrojů v CDN a jejich odkazování pokaždé ze stejné URL je také značnou výhodou. Zvyšuje se tím totiž šance na to, že má váš mobilní prohlížeč soubor už stažený a nemusí to tedy dělat znovu. Šetří to nejen čas, ale také data. Pokud jde o styly, u AMP jsou všechny zabudovány přímo do HTML dokumentu, což umožňuje neodkazovat na celou řadu nepotřebných a nepoužívaných stylů.

Velmi důležitým prvkem AMP je její cache. Při prvním vyhledávání se uživateli dokument nejenom načte a zobrazí, ale zároveň se uloží do cache a jakékoliv následující načtení a zobrazení je u dalších návštěvníků webu podstatně rychlejší právě proto, že je jim poskytnut výsledek z cache. Zároveň si při každém dalším načtení chace ukládá ze serveru novou aktuální werzi webu pro další použití. 

AMP weby se zkrátka načítají o poznání rychleji než weby klasické, což vede logicky ke spokojenosti jak u jejich uživatelů, kteří zbytečně neztrácejí čas, tak i u jejich majitelů, neboť je prokázáno, že na AMP webech dochází k nárůstu CTR (prokliků) u reklam!

Máte-li zájem implementovat AMP také na váš web, neváhejte nás kontaktovat na telefonním čísle 739 636 061

nebo na e-mailové adrese web@onemark.cz

« Všechny články

Komenáře

Vložit komentář