Facebook

Internet Explorer je definitivně ze hry – máte nejvyšší čas na změnu!

16.03.2021 | Jan Rybařík

Stále ještě používáte internetový prohlížeč Internet Explorer 11 a doufali jste, že vám vydrží „na věky“? Pak byste měli vědět, že se vaše přání nesplní. Nutno uznat, že si Internet Explorer (IE) za čtvrtstoletí své existencezískal celou řadu oddaných fanoušků. V dobách největší slávy s jeho pomocí vyhledávalo informace více než 90 % uživatelů internetu. To je jistě úctyhodná bilance, nicméně jeho časy se definitivně chýlí ke konci. Online prostředí se postupně natolik změnilo, že se do něj se svým konceptem IE zkrátka už nehodí. Že to má tento letitý prohlížeč skutečně nahnuté, bylo přitom zřejmé už koncem roku 2014, kdy byla představena další verze OS Windows 10 a spolu s ní se objevila také informace o tom, že se za Explorer připravuje sofistikovanější náhrada. Jaká, to se ukázalo o pár měsíců později, kdy se hlavním prohlížečem OS Windows 10 stal dnes již dobře známý a vcelku hojně používaný Microsoft Edge.


Čas už téměř vypršel!

Je sice pravda, že bude Internet Explorer s definitivní platností ukončen až ve druhé polovině letošního roku, nicméně „na odpis“ je už nyní. Postupně v něm přestává být podporována celá řada služeb. Bez nezbytných aktualizací bude další používání IE provázeno chybami a zvýšenými bezpečnostními riziky. Podpora už skončila například hojně používanému programu pro vzdálenou spolupráci MS Teams. Jako další následují Google Documents, Disk Google, Gmail nebo oblíbený chat Google Meet. Na řadu však ještě přijde mnoho dalších aplikací od nejrůznějších vývojářů. Například v srpnu v něm přestane bezchybně fungovat kancelářský balík Microsoft 365 (Office 365), což bude nepochybně poslední hřebíček do rakve dříve tak populárního prohlížeče jménem Internet Explorer.

Čím starý prohlížeč nahradit?

Ptáte se, čím starý Internet Explorer (IE) nahradit? Možností je dost a některé z nich vám ve stručnosti přiblížíme. Než začneme, je třeba zdůraznit, že ať už si zvolíte jakoukoliv alternativu, bude to nepochybně rozumnější řešení, než nadále setrvávat u skomírajícího IE.

❖    MICROSOFT EDGE - patří mezi nejlepší bezplatné internetové prohlížeče současnosti a platí to jak pro Windows, tak i pro Mac OS, Android nebo iOS. Díky tomu, že Microsoft Edge funguje na jádru Chromium, má k dispozici nebývalé množství rozšíření, je rychlý a pracuje s potřebnou lehkostí. Dalšími výhodami jsou přitažlivý design a uživatelská přívětivost, což běžný člověk bezesporu ocení.

❖    GOOGLE CHROME – je dnes zřejmě nejpoužívanějším prohlížečem a má to jistě svoje důvody. Je rychlý a velice výkonný. Jeho rozhraní lze navíc snadno upravovat a vylepšovat podle představ a potřeb každého uživatele. Funguje ve Windows, Mac OS a uplatní se rovněž v iOS a Androidu. Spokojeni s ním budou také uživatelé s distribucemi Ubuntu, Linuxu nebo třeba openSUSE. Skvělá je možnost propojení s tzv. Google Účtem, v němž si můžete ukládat a synchronizovat různá hesla, záložky apod.

❖    OPERA – rovněž tento prohlížeč patří k absolutní špičce. Stejně jako oba předchozí prohlížeče také Opera pracuje na jádru Chromium, což je nezpochybnitelná výhoda. Unikátní je tím, že má v sobě integrovanou VPN. Tato bezplatná „virtuální privátní síť“ chrání uživatelská data, jelikož skrývá IP adresu. Dokáže též eliminovat sledování reklamními službami a sociálními sítěmi. To je věc, které přichází na chuť čím dál více lidí. 

Rozhodněte se co nejdřív!

Edge, Chrome nebo Opera samozřejmě nejsou jedinými prohlížeči, jimiž můžete svůj starý Internet Explorer bez obav nahradit. Své příznivce mají také Firefox, Safari, případně Seznam.cz. A přestože je prvně jmenovaná trojice považována zřejmě za nejlepší řešení, záleží jen na vás, čemu dáte přednost.

Čím dřív se však rozhodnete, tím lépe pro vás!

« Všechny články

Komenáře

Vložit komentář