Facebook

Progresivní webová aplikace dokáže posunout váš web na zcela novou úroveň. Využijte toho!

22.03.2019 | Jan Rybařík

Progresivní webová aplikace (PWA) je zcela unikátní technologií. Zjednodušeně řečeno, lze díky ní z normálních webových stránek vytvořit aplikaci určenou například pro mobilní zařízení a má navíc v porovnání s aplikacemi klasickými řadu nepopiratelných výhod. Jakých? Je nejenom rychlá, ale funguje i bez připojení na internet. Také ji nemusíte do vašeho zařízení vůbec instalovat a dokonce se ani starat o její aktualizaci. Právě si získala vaši pozornost? Pak čtěte dál.


PWA dokáže posunout klasický web na vyšší úroveň

Na mobilních zařízeních se dnes můžeme setkat převážně s tzv. hybridními aplikacemi, které existují ve formě souborů. Ty je ovšem potřeba nejprve nainstalovat. K dalším nevýhodám patří také fakt, že tyto aplikace bývají zpravidla uzpůsobeny pouze pro konkrétní operační systém. To u progresivní webové aplikace neplatí. Po technické stránce se vlastně jedná o web, který otevřete v běžném prohlížeči a který umí bez problémů pracovat na jakémkoliv zařízení a to bez ohledu na použitý operační systém. Díky tomu dokáže PWA běžným hybridním aplikacím zdatně konkurovat.

Základní vlastnosti PWA

Progresivní webová aplikace se vyznačuje hned několika základními parametry, které jsme pro lepší přehlednost shrnuli do následujících bodů:

1) JE SKUTEČNĚ PROGRESIVNÍ – Funguje na jakémkoliv zařízení nezávisle na použitém prohlížeči. Jestliže daný prohlížeč nepodporuje technologie, bez nichž se PWA neobejde, obsah se zobrazuje jako klasický web.

2) JE RESPONZIVNÍ – Zobrazování PWA je optimalizováno pro velikost obrazovky každého zařízení od mobilního telefonu až po velký monitor.

3) ZOBRAZUJE AKTUÁLNÍ DATA – Díky automatickému procesu aktualizací je zobrazovaný obsah vždy aktuální.

4) CHOVÁ SE JAKO BĚŽNÁ APLIKACE – Práce s PWA je taková, jako byste pracovali s klasickou aplikací.

5) FUNGUJE I BEZ PŘIPOJENÍ – PWA funguje i při velmi pomalém či dokonce zcela nedostupném připojení k internetu.

6) MUSÍ „BÝT K NALEZENÍ“ – Díky tzv. aplikačnímu manifestu, jenž obsahuje informace určené vyhledávačům, by měla být snadno k nalezení.

7) PRACUJE S PROTOKOLEM HTTPS – Kvůli bezpečí přenášených dat musí aplikace se serverem komunikovat pouze prostřednictvím zabezpečeného protokolu HTTPS.

8) DOSTUPNOST – PWA je dostupná díky běžnému URL odkazu a není tedy nutné ji komplikovaně instalovat.

9) IKONA – U PWA lze uložit na plochu ikonu pro její rychlé spuštění.

Jak vytvořit aplikaci i z vašeho webu?

K tomu, aby se mohl i váš web stát takovou aplikací, je nezbytně nutné splnit několik základních předpokladů. V prvé řadě musí vaše webové stránky běžet na serveru se zabezpečeným protokolem HTTPS a HTTP/2. Potřebujete také certifikát, který lze buď koupit nebo obstarat i bezplatně (Cloud Flare, Let´s Encrypt).

Váš web musí rovněž obsahovat již zmiňovaný aplikační manifest, což je jednoduchý soubor ve formátu JSON se základními informacemi o aplikaci (název, cesty k ikonám atd.).

No a neobejdete se ani bez Service Workeru. To je skript, který zajišťuje dostupnost vašeho webu i v offline režimu pomocí ukládání obsahu do mezipaměti a zároveň umožňuje fungování vašich stránek coby aplikace na pozadí. Web díky tomu dokáže přijímat push notifikace i aktualizace a zkrátka bezproblémově fungovat jako běžná aplikace. Tolik ve stručnosti o nezbytných podmínkách fungování PWA.

Hlavní výhody PWA

Hlavní výhody progresivní webové aplikace spočívají tedy v tom, že je:

A) DOSTUPNÁ PROSTŘEDNICTVÍM WEBOVÉ ADRESY

B) MŮŽETE S NÍ PRACOVAT I OFFLINE

C) NEMUSÍTE JI AKTUALIZOVAT JAKO KLASICKOU APLIKACI

D) ZOBRAZUJE SE VELMI RYCHLE  

E) DOKÁŽE ZASÍLAT UPOZORNĚNÍ I TEHDY, NENÍ-LI ZAPNUTA

 

Potřebujete o PWA více informací nebo chcete rovnou začít využívat všech jejích výhod? 

Kontaktujte nás na telefonním čísle 739 636 061 nebo na e-mailové adrese web@onemark.cz

« Všechny články

Komenáře

Vložit komentář